Monday, March 7, 2011

Kilat Memancor

ASSALAMUALAIKUM. Apa habaq teman2 semua. sapa yang dok kat area Pantai Dalam ni dengaq dak bunyi dentuman kilat sebanyak 2 kali.. begegaq abih katil saya. punya la kuat.. yang pompuan mesti dah takut tak sangga dah kan.. hahahaha.. saya pun takut. cakap pasai kilat ni saya nak cita sikit la macam mana kilat ni jadi. saya cita ikut fakta sains ja la. tapi yang lebih hebat lagi tau hanya Allah, sebab Allah yang cipta kilat tu.. k saya cita na...


Apa Yang Menyebabkan Kilat Terjadi (‘What Causes Lightning?’)

Dalam keadaan ribut petir, terbentuk keadaan elektrik yang besar di dalam awan apabila cecair dan zarah – zarah ais mencapai keadaan beku dan berlanggar. Apabila keadaan ini sudah cukup besar, terjadinya percikan api yang besar antara mereka (elektrik statik) mengurangkan cas yang berasingan. Percikan kilat boleh berlaku antara awan – awan, antara awan dengan tanah atau antara awan denga udara.
(‘In thunderstorms, large fields of electricity are built up in the clouds when liquid and small ice particles reach freezing and collide. When these fields are large enough, a huge spark happens between them (static electricity) lessening the charge separation. A spark of lightning can happen between clouds, between the cloud and the ground or between a cloud and air.’)

Fakta Kilat (‘Lightning Facts’)

Kilat menyambar lebih kurang seratus kali per saat di permukaan Bumi yang mana lebih kurang tiga bilion kali setahun.
(‘Lightning strikes about one hundred times per second somewhere on the earth which is approximately three billion times per year.’)

Kilat boleh menyambar beberapa batu jauhnya dari keadaan ribut petir. Jika anda melihat wana tebal menghampiri, segera mencari perlindungan. Beberapa tip untuk keselamatan anda jika di luar pada ketika ribut kilat.
(‘Lightning can strike miles away from a thunderstorm. If you see dark heavy clouds in the distance find shelter. Here are some tips to keep you safe if you are outdoors during a lightning storm.’)

Jauh dari benda yang cenderung disambar oleh pancaran kilat :
(‘Get away from things that are prone to attract bolts of lightning’)
# Objek logam termasuk pagar, paip, landasan keretapi, kenderaan dan lain – lain (‘Metal objects (including fences, pipes, rails, vehicles etc.)’)
# Kawasan banyak air yang terbuka (‘Open bodies of water’)
# Kawasan yang ramai orang (‘Areas with large groups of people’)
# Pokok (‘Trees’)
# Tiang telefon (‘Telephone poles’)

Adalah satu idea yang tidak baik untuk berdiri di atas bukit atau pada titik paling tinggi dalam satu – satu kawasan. Cari tempat yang rendah seperti lembah atau jurang. Kilat akan menyambar pada titik yang paling tinggi, jadi pastikan anda tidak berada di tempat tersebut.
(’It's not a good idea to stand on a hill or at the highest point of an area. Seek the lowest area you can find such as a valley or a ravine. Lightning will hit the tallest point, so make sure you are not the tallest point.’)

Jika berada di kawasan lapang tanpa tempat berteduh apabila kilat sedang menghampiri, bongkok ke hadapan dan tangan di atas lutut. Jangan meniarap di atas tanah. Jika anda rasa rambut anda sedang menegak pada satu hujung, berhati – hati kerana ini adalah isyarat bahawa kilat akan menyambar anda.
(‘If you find yourself in an open field without shelter when a lightning storm approaches, get on your knees, bend forward and put your hands on your knees. Do not lie flat on the ground. If your hair feels like it is standing on end, be very cautious because this is a warning signal that lightning might be targeting you.’)

Apa perlu dilakukan jika seseorang cedera akibat sambaran kilat? (‘What do you do if there is a lightning injury?’)

Dapatkan bantuan kecemasan dengan mendail 9-9-9. Lakukan CPR jika mangsa tidak bernafas – menyentuh mangsa tidak akan menghasilkan kejutan elektrik. Beringat bahawa mangsa telah terbakar terutama sekali jika mereka memakai objek logam seperti, jam tangan, barang kemas atau kepala tali pinggang. Teman mangsa sehingga bantuan kecemasan tiba.
(‘If someone is struck by lightning, call 9-9-9. Touching the victim will not give you an electrical shock. Immediately administer CPR if there is no pulse or the victim is not breathing. Be aware that the victim may have been burned from the electrical strike especially if they were wearing any metal objects, such as watches, jewelery or buckles. Stay with the victim until trained emergency personnel has arrived.’)

Jenis – jenis Kilat (‘Types of Lightning’)

# Pancaran kilat yang kecil lebih kurang 30 ribu amp.
(‘Small bolts of lightning average about 30 thousand amps.’)

# Pancaran kilat yang ekstrim lebih kurang 300 ribu amp atau sehingga dua juta volt elektrik.
(‘Extreme lightning can be as much as 300 thousand amps or up to two million volts of electricity.’)

# Kilat bebola, yang mana jarang berlaku dan ia sebesar saiz bola keranjang yang dilihat seperti bentuk bebola terapung. Tidak berbahaya.
(‘Ball lightning, which is extremely rare and is the size of a basketball that looks like a floating sphere. Ball lightning is not known to be dangerous.’)

ha tu dia cita pasai kilat ni.. takutkan.. sapa kena dia akan lebih itam lagi dari saya.. saya macam cucoq hangit ja..hahaha., apa-apa pun kita perlulah bersyukur dengan segala ciptaan Allah bagi kat kita di dunia  ni.. mesti ada hikmahnya(bukan hikmah sora sedap tu) disebalik kejadian kilat ni. itu saja cita saya kali ni.. semoga mendapat sedikit ilmu.. saya tak sehebat afiq razak, seluar terbang, b.u.d.a.k..k.e.c.i.k,  Pictured Life Of Me (= dan yang len g. cita depa best.. malunya saya.. sapa la saya kan. muka pun gelap. blog pun gelap ja tak da orang nak tegok pun..hahahaha...(syok sbb x da org komen pn).. k roger..
ASSALAMUALAIKUM

4 comments:

  1. Cita ang best apa! Penuh dgn info dan gelak2...

    ReplyDelete
  2. btol3.. sya stuju sgt2..huhu
    zul ni wlupun itam tp manis..huhu
    sy dh bca dh.. follow awl ag tw??

    ReplyDelete
  3. Syabas zul....info menarik hahahah..

    ReplyDelete
  4. tima kasih semua kerana menyokonh saya.

    ReplyDelete